o nas

Društvo reševalnih psov Nova Gorica je bilo ustanovljeno leta 2010 in je nasledilo skoraj 20-letno delovanje goriške Enote reševalnih psov.

Člani DRPNG se usposabljamo, da bomo nudili pravočasno pomoč vsem, ki jo bodo potrebovali. Vodniki s psi se usposabljamo za interveniranje oz. reševanje ponesrečencev v ruševinah (potresi, zasutja), iskanje pogrešanih v naravi in iskanje ponesrečencev, zasutih v snežnih plazovih – lavinah.

Naše poslanstvo je reševanje človeških življenj, zato si želimo ustvariti učinkovito ekipo, ki bo v našem prostoru prepoznavna. V šolanje psov vlagamo veliko truda in znanja, poudariti pa je potrebno, da se usposabljamo prostovoljno in brezplačno.

Pri svojem delu sodelujemo z lokalnimi skupnostmi, drugimi človekoljubnimi organizacijami in vsemi enotami, ki so vključene v sistem civilne zaščite na področju več občin.

Najpogostejše delo reševalca s psom je prav iskanje pogrešanih v naravi, saj se v povprečju v Sloveniji izven urbanih naselij vsako leto izgubi okoli 200 oseb. Naši člani imajo mednarodno licenco za posredovanje pri iskanju v ruševinah, en član pa je pripadnik državne enote za hitro posredovanje doma in v tujini MUSAR.

Delovanje v DRP zahteva neprestano usposabljanje, tako za vodnike kot za pse. Večkrat na teden vadimo v gozdovih, starih ruševinah, gradbiščih, skladiščih,… v Sloveniji in tujini.

Naši člani se aktivno udeležujejo preizkusov usposobljenosti vodnikov in psov in tekmovanj tako v Sloveniji in tujini ter tudi v svetovnem merilu dosegajo odlične rezultate.

Društvo je član Zveze vodnikov reševalnih psov Slovenije ZRPS in Mednarodne organizacije za delo reševalnih psov IRO.

Društvo trenutno šteje 11 aktivnih članov s skupaj 13 psi.

 

Podatki o društvu:

Društvo reševalnik psov Nova Gorica
SEDEJEVA ULICA 9
5000 NOVA GORICA

Predsednica: Hermina Ogrič
Podpredsednik: Igor Leban

Davčna: 61716693
Matična: 4025016000
Davčni zavezanec: Ne
TRR: IBAN SI56 1010 0005 7190 225 (Banka Intesa Sanpaolo d.d.)
mail: ;